Boy ve Budun Ne demek ?

Tarih köşemizi canlandırmak istiyorum ve bunu Türk toplumuna ait bilgileri paylaşarak yapmaya karar verdim "Tarih Köşesi" bölümünden diğer yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

boy-ve-budunEski Türk toplumunun en belirgin özelliği "boy" halinde yerleşmesi ve yaşamasıdır. Boy kelime anlamı bakımından da tam bir bütünü ifade eder. Eski Türkler göçebe bir hayat yaşamışlar ve yerleşik hayata geçene kadarda boy sistemine sadık kalmıştırlar , oğuş ve urug yani aile ve soyların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Başında "bey" unvanı ile anılan bir boy reisi bulunmaktadır , tıpkı bizdeki mahalle yapısı ve muhtar gibi tek fark akraba ve aynı soydan insanlar tarafından oluşması.

Boy başkanı cesaretli , kudretli ve adaletli olmak zorundadır. Tanınmış ve kendini ispatlamış aile reislerinden seçim yoluyla belirlenmekteydi. Boy başkanının başlıca görevleri boydaki iç düzeni korumak , adaleti sağlamak ve gerektiğinde kendi boyunun çıkarları doğrultusunda savaşmaktır. Bu durumlar göz önünde bulundurularak her daim hazırda bekleyen silahlı birlikler boy başkanının emrinde bulunurdu. Devlet teşkilatlanmasında görülen meclis yönetiminin küçük bir örneği boy sisteminde bulunmaktadır , meclis üyeleri aile ve urug (soy) reislerinden oluşmaktadır. Örnekleri diğer Türklerde de mevcuttur , Oğuz Türkleri'nde "térnek" adı verilen  meclis tarzı yönetim yapan birlikler mevcuttu bütün meseleler burada tartışılır ve bir karara burada varılırdı.

Örgütlenme çok önemliydi , ailede olduğu gibi boyda da fertler ortak ata , ortak kan , ortak kültür vb. şeylerle bağlı olduklarından her ferdin büyük bir aile mensubu olduğu düşüncesi vardı. Bu nedenden dolayı dışarıdan boydaki herhangi bir ferde yapılan en ufak hareket bütün boyu ilgilendirirdi ve ortak hareket edilmekteydi. Bununla doğru orantıda içerideki düzen ve kardeşlik iç güdüsü de son derece kuvvetliydi herkes ihtiyaç halinde toplu bir şekilde hareket edip tıpkı bir aile gibi davranma özelliğine sahipti , sıcak ve huzurlu bir ortamın sağlanması için herkes elinden geleni yapmaktaydı anlayacağınız. Türk toplumunda yerleşim , yaşayış bu şekildeydi diğer yazılarımızıda okumayı unutmayın.

2 yorum:

  1. özellikle gençler için eğitici bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler tarihini bilmeden yetişen bir gençlik bizim işimize yaramaz hocam

      Sil

Hata yapmaktansa yorum yapın daha iyi :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Davetsiz Hayat