Kürşad (Kür Şad) Kimdir ?

Kürşad (Kür Şad)


kursadKürşad kimdir ? Göktür prensidir , Göktür Hakanı Çuluk Kağan'ın oğludur. Babası , bir çinli prenses olan İçin Hatun tarafından zehirletildi. Yerine geçen amcası Kara Kağan'ın bencilce yönetimi sonucu ve kıtlık yüzünden Türk ordusu Çinlilere yenilerek Kürşad esir olarak çinlilere verildi. Kara Kağan çinde öldürülünce çinliler kendi içlerinden olan Sirba'yı Türk Hakanı yaptı ve Sibra haliyle çin hükümdarlığı altına girmeyi kabul etti.

Türkler esir olarak yaşamaz! Türkler gizlice çalışarak , kırk kişilik bir ihtilal ordusu kurdular ve komutanları olarak başına Kürşad'ı geçirdiler , geçti ama bazı şartları vardı eğer ihtilal başarı ile sonuçlanırsa imparator olmayacak ve siyasetle uğraşmayacaktı , bu şartlar kabul edildi ve birliğin başında yerini aldı. İhtilalciler Kürşad'ın yiğeni İspera'yı Türk Kağanı ilan ettiler. Bu olaylar gerçekleşirken çin imparatorluğunun başında Tang'ların ikinci imparatoru Li-sih-min vardı. Türk ihtilal birliği başkanı Kürşad'ın planına göre imparator Li-sih-min , önce esir edilecek ve Türk iline kaçırılacak daha sonra da çin sarayında esir bulunan Türk soyluları ve Türk toprakları ile takas yapılacaktır. Çin imparatorunun her gece kılık değiştirerek başkent Canga'da dolaştığı da istihbarat olarak Türk ihtilal birliğine ulaşmıştır. Planlanan gece şiddetli yağmur nedeni ile sarayından çıkmayan Canga'nın kaçırılma planı ertelenmiş oldu. Kürşad ihtilal planını değiştirerek saraya baskın yapmayı düşündü. O gece 40 Türk çin imparatorluğunun sarayını bastı yüzlerce çinli muhafız öldürüldü. Ancak imparator ele geçirilemedi. İhtilalciler başkentten ayrıldılar. Fakat büyük bir çin ordusu peşlerindeydi. İhtilalciler Vey Irmağı kıyısında durdular , kabaran ırmağı geçemediler ve burada yapılan efsanevi savaşta kahramanca savaşan kürşad ve arkadaşları şehadet şerbetinden içtiler. Bu ihtilal sonucunda çok sayıda çinli öldürülmüş oldu ve Türklerin içindeki hükümdarlık ateşi tekrar alevlendi , kısa zamanda Göktürk Devleti yeniden kuruldu.

Kürşad ve 40 çerisi'nin daha detaylı anlatıldığı yazımıza gitmek için "Kürşad ve Kırk Çerisi" adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Hata yapmaktansa yorum yapın daha iyi :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Davetsiz Hayat